Flight Simulators
Zelf een Simulator aanschaffen
Flight simulators bestaan in diverse vormen en maten, variërend van nauwkeurige replica's van Airbus of F-16 cockpits, tot kleine apps voor je telefoon. Dit artikel, samengesteld op basis van ervaringen van leden van de Aerobatics Kernploeg en andere aerobatics vliegers, richt zich uitsluitend op de opties die daadwerkelijk positieve resultaten opleveren bij het aanleren van aerobatics vliegvaardigheden. Hierbij is gekeken naar mogelijkheden voor elk budget.
Elk flight simulator heeft te maken met 2 hoofd componenten:
Software
Hardware
Software
Hoewel er talloze softwareleveranciers zijn, heerst er over het algemeen consensus dat Condor de enige serieuze optie is voor het aanleren van (zweefvlieg) aerobatics vliegvaardigheden. Dit komt voornamelijk door de nauwkeurigheid van het flight dynamics model, waarbij alleen Condor de ervaring dicht benadert van het daadwerkelijk vliegen. Hoewel de graphics van Condor aanzienlijk achterlopen op die van andere simulatoren, is dit voor aerobatics vliegtraining geen belemmering. Een bijkomend voordeel van de minder geavanceerde graphics is dat je niet de duurste hardware nodig hebt om met Condor te kunnen vliegen.
Een Condor licentie kun je aanschaffen via Condor Store. Begin januari 2024 is Condor 2 de meest recente versie en deze kost 59,99 euro.
Het is waarschijnlijk dat het vliegtuigtype waarmee je wilt vliegen niet standaard wordt meegeleverd met de Condor-licentie. In dat geval kun je een extra vliegtuig toevoegen. De kosten hiervoor variëren afhankelijk van het vliegtuigtype, maar zullen nooit meer zijn dan 20 euro per vliegtuig. Als je toegang wilt hebben tot alle vliegtuigtypen, is het raadzaam om de Condor Pro-licentie aan te schaffen (300 euro).
Het Condor-programma wordt geleverd met het Tsjechische landschap. Het Nederlandse landschap kun je gratis downloaden..
Hardware
PC / Laptop
Voor het gebruik is in principe alleen een windows computer vereist (het schijnt dat het ook onder Linux kan draaien, maar dat verloopt niet altijd vlekkeloos). Met een standaard beeldscherm, toetsenbord en muis ben je klaar om te vliegen.
Op de Condor-website vind je de minimale systeemvereisten om Condor te kunnen draaien. Vooral voor gewone PC- of laptopgebruikers kan de grafische kaart een struikelblok vormen. Een standard (werk)laptop zal veelal niet voldoen aan de vereisten, waardoor het gebruik van Condor niet mogelijk is. Daarnaast kan ook het gebruik maken van Microsoft OneDrive voor problemen zorgen.
Knuppel / Joystick
Ben je bereidt om extra te investeren in hardware, dan is een joystick het eerst volgende item op je boodschappenlijstje.
In de jaren 90 bracht Microsoft een hele mooie Force Feedback joystick uit. Hierbij kon je via de knuppel 'krachten' voelen van turbulentie, thermiekstoten en kuilen in het wegdek. Het bleek echter te lastig en duur om dit product te continueren (zie artikel) . Joysticks van Virpil, Vkb en Winwing zijn goed, Thrustmaster en Logitech zijn dat in mindere mate en soms net zo duur.
Voetenstuur
Zonder voetenstuur stuur is je opstelling niet compleet. De motoriek tussen benen en armen / handen kun je zonder voetenstuur niet oefenen. Een stall turn, waarbij je in de verticale klim het toestel voorspant via een toetsenbord aanslag, is geen vergelijk voor het echte werk. Voor het aanschaffen hiervan kun je terecht bij dezelfde leveranciers als voor de knuppels / joysticks.
Head-tracking
Head-tracking is een systeem waarbij een camera op je scherm voortdurend je gezicht in de gaten houdt en ervoor zorgt dat het beeld op je scherm synchroniseert met je hoofdbewegingen. Wanneer je naar links kijkt zal het scherm ook het beeld dat zich links van het midden bevindt weergeven. Hoewel dit effectief is, met name bij het gebruik van minimaal 3 schermen, dien je nog steeds met je ooghoeken naar het scherm te kijken om te zien wat er wordt geprojecteerd. Hoofdbewegingen omhoog zijn mogelijk, maar dan dien je met je ogen naar beneden te kijken om te zien wat er zich 'boven' je bevindt. Zie hier voor een video over head-tracking.
Een veel gebruikt en bewezen head tracking systeem is bijvoorbeeld de TrackIR 5
VR-Bril
Evenals een joystick en voetenstuur is een VR-bril geen vereiste, maar wel zeer wenselijk. Probeer maar eens met Condor een looping te maken waarbij je na het passeren van het hoogste punt de knuppel wat wil laten vieren.... zonder zo nodig even met je hoofd opzij te kijken wanneer je het hoogste punt bereikt. De kunstmatige horizon kun je daarvoor wel gebruiken maar deze tref je in echte zweefvliegtuigen niet aan. Ook controleren of je een mooie 45 graden up- or downline vliegt is zonder headset lastiger te controleren.
Een veel gebruikte en vriendelijk geprijsde bril is de Oculus Quest 2 of Oculus Quest 3. Om deze te kunnen gebruiken in combinatie met Condor moet deze bril via een kabel op de PC worden aangesloten. Hierbij dient de Oculus Link software op je PC geïnstalleerd te worden. Deze applicatie neemt het erg nauw voor wat betreft de grafische kaart. Mocht je een PC gaan aanschaffen speciaal voor Condor in combinatie met de Oculus Quest brillen, verzeker je er dan van dat de kaart is vermeld op de site van Oculus Link.