Iets voor jou?

Je hoeft geen professionele vlieger te zijn om kunstvliegen te mogen en kunnen! Kunstvliegen is toegankelijk voor alle zweefvliegers. Wel dien je te voldoen aan de minimale wettelijke vereisten (SFCL.200). Dit houdt in dat je over een geldig zweefvliegbrevet moet beschikken en dat je na het behalen van je brevet (Sailplane Pilot Licence afgekort SPL) minimaal 30 uur of 120 starts als PIC (Pilot In Command) hebt voltooid. 

Als je nog geen vliegervaring hebt, maar het wel jouw droom is om kunstvliegen te leren, staat er een serieus traject voor je klaar. Je moet natuurlijk eerst 'normaal' leren zweefvliegen, wat mogelijk is op diverse locaties in Nederland. Bij alle zweefvliegclubs in Nederland ontvang je gratis vlieglessen zodra je lid bent geworden. Doorgaans heb je minimaal 2 vliegseizoenen nodig voordat je je vliegbrevet behaalt. Een vliegseizoen is vergelijkbaar met een kalender jaar. Veel clubs vliegen niet in de winter. Het vliegseizoen loopt meestal vanaf maart tot en met oktober.

Na het behalen van je brevet zal je nog veelal minimaal 1 vliegseizoen moeten doorlopen om aan de minimumvereisten te voldoen. 


Basic aantekening

Als je eenmaal bevoegd bent om met kunstvliegen te beginnen, is een logische eerste stap om je Basic Aerobatic-aantekening (wordt ook wel privilege genoemd) te behalen. Met deze aantekening mag je uitsluitend positieve G-manoeuvres uitvoeren. Het behalen van deze aantekening is mogelijk met slechts enkele lessen van een daartoe bevoegde instructeur, en de kosten zijn gelijk aan die van alle eerdere lessen (instructeurkosten zijn vaak gratis). Je betaalt alleen voor de lier- of sleepstart. Lierstarts zijn bij de meeste vliegclubs inbegrepen bij het lidmaatschap en zijn dus kosteloos.


Advanced aantekening

Met een Advanced Aerobatics-aantekening (privilege) mag je, naast positieve G-figuren, ook negatieve G-figuren uitvoeren. Feitelijk ben je dan bevoegd om alles te doen binnen het bereik van het toestel waarop je vliegt. Het is geen vereiste om eerst de Basic Aerobatic-aantekening te hebben voordat je met je Advanced-aantekening mag beginnen. Je kunt dus ook direct beginnen met het Advanced Aerobatics opleiding. 

Voor het behalen van je Advanced aantekening zul je minimaal 20 sleepstarts naar 1200 meter moeten maken. Iedere sleepstart kost +/- 50 euro. 


Beide aantekeningen blijven altijd geldig en vergen geen verlenging.