Prestatiebadges

Beste zweefvliegers,


Als Commissie Kunstzweefvliegen (CKZ) zijn we verheugd jullie mede te kunnen delen dat we het systeem van prestatie-insignes voor kunstzweefvliegen in Nederland officieel invoeren! Het is vanaf nu mogelijk om een beoordeling aan te vragen voor een insigne in goud, zilver of brons. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je wel een kunstvliegcursus hebben gevolgd of relevante ervaring kunnen aantonen.


Elk insigne staat voor een bepaalde serie figuren, ook wel sequence genoemd, die onder het toeziend oog van een evaluator gevlogen moet worden volgens een gespecificeerde standaard. De eisen hiervoor zullen binnenkort op de pagina van de CKZ op Zweefportaal te vinden zijn. Na een goedgekeurde sequence is het insigne te bestellen bij de KNVvL voor een prijs gelijk aan het speldje voor andere sportbrevetten, zoals het C- of D-brevet.


Bijgevoegd komt dan een oorkonde ter herinnering en eentje voor bij je brevet zodat je hiermee desgevraagd je bekwaamheid kunt aantonen bij bijvoorbeeld een kunstvliegwedstrijd. Op dit moment werken we aan het formaliseren van onderlinge erkenning door de Deutsche Aeroclub en andere buurbonden, maar officieus is deze al toegezegd.


Voorlopig zullen de leden van de CKZ de evaluator zijn; in een later stadium zullen zo mogelijk meer evaluators worden benoemd. Via ckz.zweefvliegen@knvvl.nl kan een beoordeling worden aangevraagd. Ook kun je hier vragen stellen als iets niet duidelijk is.


Namens de CKZ,

Noah Verhoef

Bestuurslid ABZ KNVvL veiligheid / kunstzweefvliegen

September 2019